10.000 gratis program för din dator.

25Jan07

Rubriken är inte hämtad från Aftonbladets löpsedel, även om man nästan skulle kunna tro det. Det är vad GNU/Linux erbjuder sina användare, okej siffran är tagen med “journalistisk-exakthet”. Olika distar har olika utbud, även om grunden (även utöver POSIX-standarden). “Alla” distributioner (även kallat “distar”) innehåller några olika ordbehandlare, tex Openoffice, Abi Word eller Koffice. Alla distar innehåller The Gimp, alla distar innehåller Firefox och minst en eller två andra webläsare. Alla distar innehåller program för att skapa och spela upp olika ljudformat, stödet för mp3 och dvd-uppspelning kan dock skilja sig. Om jag ska fortsätta att inleda meningarna med “alla distar” kan jag fortsätta med att det alltid ingår en eller två av de fulvärdiga skrivbordsmiljöerna KDE och/eller GNOME (och oftast även XFCE). Jag skulle kunna fortsätta att rada upp de 10.000 olika aplikatioerna som finns till Linux och som gör Linux bättre och kraftfullare än konkurrenterna.

Linux styrka och svaghet är alla valmöjligheter. Fördelen med valmöjligheterna är att jag som användare kan välja rätt verktyg för uppgiften. Hur underlättar man för nya Linuxanvändare att hitta rätt program? Berättar man bara om disten XXXX som innehåller YYYY, man gör det då lätt för den nya användare men samtidigt skärmar man av den nya användaren från andra och bättre alternativ. Lyssnar vi erfarna Linuxanvändare på de nya och oerfarna och lyssnar vi aktivt? När den oerfarna frågar om en linux motsvarighet till tex MS Words så svarar vi mekaniskt OpenOffice. Då gör vi ställningstagande att användaren behöver en ordbehandlar som faktiskt har bra stöd för doc-formatet. Vem skulle komma på idéen att komma med följdfrågorna “Vad gillar du hos MS Word?” och “Till vad använder du ordbehandlaren?”

Hur ska vi “sälja in” Linux till den breda massan av användare? Den absolut bästa reklamen är ett gott ryckte. Linux är i dag betydligt säkrare än en Windows dator, risken att drabbas av virus är mycket lite och skadorna av ett virusangrepp är i regel små. Man slipper alla spy/add-ware och trojaner som försöker stjäla lösenord till tex bankkonton mm, detta kan dock komma att ändras om antalet Linux användare ökar. Att Linux i regel inte kostar något är ointressant för vanliga dödliga användare då piratkopieringen tycks stå över samhällets moralnormer, det är okej att piratkopiera. Dessutom är risken att åka fast och straffet för enskild piratkopiering minimal.

//Fredrik PerssonOne Response to “10.000 gratis program för din dator.”


  1. 1 KDE4 för M$ Windows (Del 1/3). « Fredriks blogg om allt möjligt (och lite till)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: