MöLUGs historia

01Jul07

MöLUG är än så länge ingen officiell LUG (Linux User Group)

Jag tänker börja att redogöra MöLUGs historia, med det som kan ses som skapelseberättelsen. Detta är för att det ska bli lättare att förstå vad som håller LUGen vid liv och varför vissa saker är som de är. En LUG existerar bara genom sina medlemmar. Utan medlemmar – ingen LUG, så enkelt är det. Jag kom själv i kontakt med SSLUG i mitt sökande på lika sinnade människor. Första mötet jag var på Glassfabriken i Malmö. Detta var SSLUGs första skånska “hyggemöde” på några år. Temat var SSLUGs framtid i Skåne, och vilka aktiviteter man skulle erbjuda. Jag skulle tippa på att det dök upp 20 intresserade personer på detta mötet. Och förslagen var många.

Våren 2004 arrangerade jag och en “Slackware-användare” ett installparty i Arlöv, där vi erbjöd hjälp med att installera Mandrake med (2.6 kärna), samt SuSE som ett företag hade sponsrat oss med. En “icke” linux användare kom och 5-6 andra som gärna ville hjälpa till på installpartyt. Vi fick aldrig i gång killens trådlösamus med Mandrake, med SuSE var det inga problem.

Under våren 2005 träffades jag och några till i Ystad för att diskutera möjligheterna till en skånsk LUG. Påverkade av kaffe beslutade vi att vi skulle prova att ha möte på lördagar, varannan gång i Ystad och varannan Malmö/Lund. Ystads sektionen lovade att ansvara för att hitta lokaler i Ystad och vi malmöiter skulle hitta något i Malmö/Lund. Vi lånade vi Hörsalen på LTHs kårhus via Håkans kontakter. SSLUG gav oss även ett eget eposet forum Aktiviteterna under våren var bla en föreläsning om QT och Python. Vi försöket hitta nya medlemmar via SSLUG, Linux.se samt Linux.nu med varierande resultat. Under hösten 2005 dör den skånska undergruppen till SSLUG ut pga bristande tid/intresse bland medlemmarna.

Våren 2006 annonserar “Sebastian” ut efter linux intresserade människor i Malmö området på Linuxportalen. Jag och “Sebastian” träffas inne på Café Gustav Adolfs, och har trevligt i hop över en kopp kaffe. Vi kommer då fram till att vi ska fortsätta att träffas varan vecka på just Café Gustav Adolfs i Malmö, samtidigt som vi ska berätta om våra fikaträffar på Linuxportalen. Vi gör även lite reklam på både Linux.se och Linux.nu men utan resultat. Framgångarna på Linuxportalen är dess större, under våren går vi från två till fyra deltagare per träff (i snitt, i bland fler). Vi har fortfarande inga planer på att starta en ritig LUG. Jag minns inte allt vi diskuterade och det är nog ganska ovidkommande, en del går att hitta på Linuxportalen.

Aktiviteterna under våren 2006.

  • Onsdag 5/4 – Håkan Kvist från SSLUG föreläser om shell i Hörsalen på Kårhuset i Lund klockan 18:00 till 21:00. Mötet arrangeras i samarbete med SSLUG och Datorföreningen på LTH
  • Onsdag 19/4 – Mingel på Café Gustav Adolf i Malmö från klockan 18:30 tills vi tröttnar på det.
  • Onsdag 3/5 – Mingel på Café Gustav Adolf i Malmö från klockan 18:30 tills vi tröttnar på det.
  • Onsdag 17/5 – Mingel på Café Gustav Adolf i Malmö från klockan 18:30 tills vi tröttnar på det.
  • Onsdag 31/5 – Mingel på Café Gustav Adolf i Malmö från klockan 18:30 tills vi tröttnar på det.

Dessutom så planerar vi en träff Lördagen den 1/4, men eftersom lokalen
inte är bekräftad än så måste jag återkomma om det när allt är fixat.

Förövrigt så är det frittfram för er alla att komma med förslag på vad som ska hända under våren och i framtiden.

Hösten 2006, intresset för våra “fikaträffar” i Malmö ökar vilket gör att vi fortsätter att träffas varannan onsdag på Café Gustav Adolfs med ökat självförtroende. Eftersom gruppens sammansättning börjar stabiliseras tycker vi att det är dags att ta steget längre, steget bort från fikaträffar och arrangera något riktigt. Att installera Linux år 2006 är lättare än att installera det “alternativa operativsystemet” vilket gör att ett installparty känns onödigt. Av någon anledning beslutar vi oss för att arrangera ett hack (Malmö Hack-A-Ton 2006). Hacket blir mycket lyckat, vilket stärker gruppens ansende både internt och utåt. Mycket av tiden på höstens möten gick åt till att arrangera hacket (och snacka Linux).

Källor:
SSLUG epost arkiv (skåne)
SSLUG Moede 2004_04
Linux.nu
Linux.se
“Sebastian på Linuxportalen”

Advertisements


No Responses Yet to “MöLUGs historia”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: