Bröd i reflektorugn

22Aug07

I dag har det varit en riktigt spännande dag på jobbet (som vanligt iofs), jag och en kollega tog ut 5 och 6:åringarna för att baka scones vid eld med en reflektorugn. Eftersom jag som fd scout är en fullblodpyroman fick barnen prova att göra upp eld med flinta och stål samt med Jukkasticka. Flinta och stål är inte den lättaste metoden att göra upp eld med för en 5-/6-åring. Jukkastickan som är betydligt lättare att lyckas med gjorde succé direkt, alla barnen ville prova även om några var lite smått nervösa i början. Alla barnen lyckades med att tända eld på ett vaxatpapper med hjälp av jukkastickan.

ref_ugn_1.jpg

Efter att ha provat på att göra upp eld och att tälja lite tände vi en lite större eld, rörde ihop degen till sconesen och stälde reflekorugnen framför elden. Medan sconsen gräddades fick barnen fortsätta att tälja eller testa att göra upp eld om de ville.

scones.jpg

Jag har länge gått och funderat på hur man får in mer friluftsliv och natur i förskolan. Sedan mars har jobbat ganska fritt med naturdelen, friluftslivet har blivit åtsidosatt. I princip har jag bestämt en aktivitet och bjudit in några barn att delta, ville de inte behövde de inte. Aktiviteterna har varit allt i från att samla in och pressa växter vilket ledde till att några barn gjorde herbarium där de fick skriva in växternas namn tillsammans med de pressade växterna. Andra aktiviteter har varit trädkramarleken som lär barnen att känna skillnad på olika sorters träd, vi har jobbat med naturkänsla genom att rita och måla av naturen. En annan mycket populär aktivitet har varit “uppdragen”, där barnen har fått springa och hämta olika naturföremål.

I längden skulle jag vilja utveckla något i stil med scouternas kortlåda (för er som är insatta i den), fast bättre och mer anpassad för de lokala förutsättningarna och den aktuella åldersgruppen. Tanken är att barnen själv väljer ett kort med en aktivitet som de genomför tillsammans med några kompisar. Eftersom det är viktigt att barnen vet vad aktiviteten/övningen går ut på innan de väljer den är det bra om de har gjort övningen tidigare (tex med äldre kompisar) eller att de får aktiviteterna presenterade för sig så att det blir lättare att välja.

//Fredrik

Advertisements


No Responses Yet to “Bröd i reflektorugn”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: