The gang is all here

14Sep07

Onsdagens MöLUG-möte handlade om Software Freedom Day (SFD) och hur vi i Malmö ska fira det. Vår ursprungliga plan var att stå på Lunds Stadsbibliotek, men de var inte lätta att få tag på dessutom kolliderade SFD med Kulturnatten i Lund. Eftersom vi har fått en massa CD-skivor med Fedora 7 från Redhat och vår motivation att visa upp fri mjukvara ligger på top, håller vi på att förhandla med biblioteket i Lund om en ny datum.

molug_fedora.jpg

Förutom att Redhat är snälla och sponsrar oss med 60 stycken Fedora 7 skivor fick vi en massa andra prylar tex kepsar, nyckelringar och t-shirtar. Inte för jag förstår hur de kan tro att några Linux Geeks som träffas över en pizza och öl varannan vecka ska kunna gå omkring i slimefit t-shirt i storlek large… Fast med ett äkta UNIX-skägg syns ändå inte t-shirten. Men vem av oss har UNIX-skägg?

Vi pratade även en massa om vilka fria mjukvaror som finns för windows användare och som är bra och användbara. Tanken är att sätta ihop en cd skiva med frimjukvara för windows. Kraven för programmen är att de ska vara fria att använda och distribuera enligt FSF definition av frimjukvara.

Fri programvara handlar om användarens frihet att köra, kopiera, distribuera, studera och förbättra programvaran. Man brukar tala om de fyra friheterna.

  1. Friheten att köra programmet för godtyckligt syfte.
  2. Friheten att studera programmet och hur det fungerar, samt att anpassa programmet för egna behov. För detta är källkoden ett måste.
  3. Friheten att distribuera kopior så att användaren kan hjälpa sin nästa.
  4. Friheten att förbättra programmet och att dela med sig av sina förbättringar till allmänheten. För detta är källkoden ett måste.
Advertisements


No Responses Yet to “The gang is all here”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: