Björksav

23Apr08

I dag började vi att göra ett experiment med del äldre av knytte barnen. Målsättningen är att samla in så pass mycket björksav att vi kan göra en god vårdrink till efterrätt på fredag. Istället för att köra den traditionella metoden med att borra/skära i stammen valde vi att skära av kvistar som är ca 2-3 cm tjocka.

Under förmiddagen i dag lyckades vi på ca 4 timmar få ihop 0.75 liter på 4 grenar. Under eftermiddagen fick vi ihop väldigt lite (inget). Jag vet inte om björk savar mer på förmiddagen eller om det beror på att sårytan torkade. Jag får göra ett nytt försök i morgon förmiddag på ett par nya kvistar, hoppas bara att det inte är försent på.

Följade beskrivning är “saxad” från ett pedagogiskthäfte som vi har på jobb (som jag har glömt namnet på)

Så tappar du björksav.

Skär av en fingertjock gren så att stickas ner i en PET-flaska. Fäst flaska ordentligt vid grenen med ståltråd, tejp eller kraftigt snöre. Kotrollera flaskan varje dag. Flaskan blir kanske full redan efter en dag. Ställ flaskan med sav i kylskåpet. Saven innehåller socker och du kan göra en god vårdricka av den.

Koka 1 liter björksav tills det bara återstår 3 dl i grytan. Ställ saven på avkylning. Blanda 1 dl sav med 2 dl minneralvatten eller citronläsk och dekorera glasen med små färska björklöv.

Du kan också blanda den kokta björksaven med en matsked honung och ett par droppar pepparmyntsextrakt, häll över drycken i en liten plastpåse. Lägg påsen i frysen. När innehållet har frusit kan du njuta av en björksaftsglass.

Jag lovar att återkomma till detta experiment när det är avslutat.

//Fredrik

Advertisements


No Responses Yet to “Björksav”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: