KDE4 för M$ Windows (Del 1/3).

15Jun08

KDE-teamet har släppt en port av KDE4 för windows, varför vet jag inte riktigt. Även om jag inte är något KDE-fan så kände jag mig tvingad att testa hur KDE4 fungerar i hop med Vista. Största skillnaden mellan windows versionen av KDE4 mot linux versionen är att det inte ingår någon fönsterhanterare, utan det man får är applikationer som ursprungligen är skrivna för KDE. Att programmen ursprungligen är skrivna för KDE och GNU/Linux-miljöer gör att alla program inte fungerar tillfredsställande i windows-miljö, inte än i alla fall måste jag tillägga.

Installation:

Det är lätt att installera (och uppgradera), men man bör vara försiktig med var man installerar det. Vid mitt första försök så specificerade jag inte installations sökvägen, resultatet blev att allt la sig på skrivbordet (lätt rörigt).

Installationsprogrammet finns här.

Några av programmen.

Dolphin (filhanterare):

Dolphin är KDEs nya filhanterare (ersätter konqueror som filhanterare), den fungerar bra i windowsmiljön och låter användaren välja vilken KDE-app man vill använda för att öppna en fil. Windows egen utforskar klarar inte detta, utan väljer att öppna filer med windows program. Nackdelen med Dolphin i windowsmiljö är att ‘C:’ motsvarar GNU/Linux ‘/’ men windows ‘C:’ inte innehåller någon “mount-katalog” så man kommer inte åt andra hårddiskar.

Dolphin i Vista.

Kate (Avancerad texteditor):

Kate är ett av det bättre programmen från KDE. I min test av windowsporten fungerade inte rättstavningen även aspell tydligen kommer med (vet inte om detta beror på avsaknad av svensk version av aspell). Syntax-highlightingen, fungerar dock bra vilket är en av de tunga skällen till att använda Kate. Som förväntat innehåller windows-porten av kate inget terminalfönster. Inte konstigt. Men lite trist eftersom det är en av de bästa funktionerna i GNU/Linux versionen av kate, och underlättar när man sitter och programmerar.

Kate i Vista

Dagens tips från Kate i Vista.

Kate i Linux (Gnome/OpenSuse 10.3)

Kwrite (texteditor):

I GNU/Linux är det ingen större skillnad på kate och kwrite, men windows-porten saknar syntax-hightlight. Men det spelar mindre roll när man har kate.

Liknande artiklar:

//Fredrik

Advertisements


One Response to “KDE4 för M$ Windows (Del 1/3).”


  1. 1 KDE4 för M$ Windows (Del 2/3). « Fredriks blogg om allt möjligt (och lite till)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: