Gnome hack (Nautilus Action)

10Aug09

MenyJag är en ödmjuk datoranvändare som inte begär mer än att datorn ska göra det jag vill, så som jag vill. För Gnome användare finns Nautilus-Action som låter användaren själv lägga till olika avancerade “funktioner” (som den älskade “öppna i terminalfönster”).

I mitt exempel på hur man gör detta ska vi skapa en funktion i menyn, där vi öppnar en map i ett terminalfönster med mc (Midnight Commander).

Först startar vi Nautilus-Action med nautilus-actions-config i ett terminalföster (eller med “alt+F2″/leta upp det i någon meny).

Ny åtgärd skapas sedan med “Lägg till” (fig 1). Skriv sedan ett kort namn för “funktionen” och en kort beskrivning av  vad funktionen gör (håll det kort) för att skapa meny-objektet.

Där efter väljer vi att redigera profilen “main” (fig 2), första steget är att skapa åtgärden dvs starta upp en gnome terminal med mc, detta gör med gnome-terminal –command mc. Detta kommer dock inte att göra exakt det vi vill utan bara öppna upp en gnome terminal med mc startat i /home/fredrik. För att få önska effekt måste vi ange sökvägen gnome-terminal –command ‘mc (Notera “enkel-fnutten” före mc men inte efter) och parametrarna %M’ (Notera: den avslutande “enkel-fnutten”). Avslutningsvis måste vi ställan “Endast mapp” i vilkorsfliken.

//Fredrik

Advertisements


One Response to “Gnome hack (Nautilus Action)”

  1. 1 uffenordholm

    “Jag är en ödmjuk datoranvändare som inte begär mer än att datorn ska göra det jag vill, så som jag vill.” Ödmjuk? Kanske det, men framför allt inte Windows-användare!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: