Dag 7- 10

Dag 7: Jag sitter nu här framåt morgon kvisten och små filosoferar. Det hade varit skönt om kursen hade varit över nu, just nu känns det som om jag hade fått nog. I mitt huvud rör sig tanken “Varför utsätta sig för detta frivilligt?”, Jag vet att det inte är lönt att säga att jag aldrig mer ska göra om detta. Samtidigt som det finns en önskan att avbryta och åka hem, så vet jag att det är omöjligt nu när det nästan är slut. Har jag kommit hela vägen hit så ska jag hela vägen fram. “The point of no return” är passerad sedan länge och nu handlar det bara om vilja. I mitt huvud hör jag bara en röst som yttrar ett gammalt eskimå ordspråk “När du har gått så långt att du inte orkar ta ett steg till då har du gått precis hälften av vad du klarar av” och där är jag nu, på mitten av vad jag klarar. För en gångs skull så stämde rykte om att vi skulle röra på oss, vi rev bivackerna1 och gav oss iväg. Efter att ha traskat en bit så dök Stefan Källman upp och tog blod och urin prover på oss. Min vätskestatus var inte vad den borde vara, eftersom jag knappast lyckats få i mig någon mat, så har min låga blodsockerhalt gjort att jag inte har orkat dricka tillräckligt med vatten. Tyvärr så är mat och vätska starkt samman kopplat, äter man inte så blir dricker man mindre och man får sämre aptit och man blir tröttare. Framåt kvällen så kom vi fram till övernattningsplatsen, vilken bedrövlig syn. Blockteräng med gles skog bestående av små fjutiga granar, stora tallar och marken och stenarna var täckta med renlav. Efter att ha lyckats dricka en halvliter vatten så satte jag i gång med bygget av min bivack. Jag började med att samla granris till bädden, i värsta fall så skulle jag kunna sova underbar himmel även i regn. Jag valde att bygga en bivack modell halvtak lutat mot en sten och med lite tur så lyckades jag få loss ett par “hudar” av renlav. Renlaven har inte lika bra rot system som mossa, jag lärde mig att det är enklast att ta laven där den växer blandat med blåbärsris så att det finns något som håller samman “hudarna”. Natten var kall och fuktig så det blev inte mycket sömn den natten.

Dag 8: Jag vaknade tidigt och var allmänt kall. Innan jag rev bivacken så kom Carl-Ove på besök. Han lånade min kamera och tog en bild på mig framför bivacken. Trotts den dåliga sömnen så kände jag mig glad och bra till mods, kanske mest för att nu var det bara två nätter kvar och att jag kände att jag hade full kontroll över situationen. Det är en befriande känsla att kontrollera situationen. Vi vandrade hela dagen med bara några enstaka avbrott för insamling av växter, vi hittade manlav och fårticka som vi tog med oss för senare tillredning. Den nya övernattningsplatsen är betydligt bättre än den gamla, här fanns det gått om granar att ligga under, efter hand som sovplatserna blev färdiga hjälptes vi åt med de kollektiva göromålen. Eld gjordes upp med glöd som vi har burit med oss i två dagar med hjälp av fnösketicka. En glödande fnösketicka luktar ungefär som nybakade kanelsnäckor, vilket är ganska irriterande när man inte har ätit på en vecka. Manlaven tillagades i kokgrop och fårtickan stekte vi på stekhäll tillsammans med salt i från en saltsten och frön från skräppa2 detta blev en delikat middag. Vi fick veta att i morgon så ska vi bygga risflotte och ta oss över sjön. Jag har tagit min granris hög och lagt mig framför eldstaden, här kommer jag säkert att sova som en stock i natt.

Vi vaknade tidigt, grävde fram manlaven och åt den till frukost innan vi började med flottbygget. Manlaven smakade inget vidare eftersom vi inte hade urlakat den innan och hade en konsistens som går att jämföra med stålull. Flotten tog hela förmiddagen att bygga, sjösätta och sedan paddla över till andra sidan sjön. När alla hade kommit över sjön så började det att småregna. I ett sakta smått strilade regn så började vi vår vandring mot det sista natt lägret. Ca ett par kilometer innan vi nådde det sista natt lägret så så var det dag för än ett blod och urinprov. Regnet tilltog och vi fick lämna ifrån oss våra kängor för att fortsätta marschen i mockasinerna som vi hade gjort. Att gå i dessa mockasiner var som att gå i enbart våta strumpor. Efter ca två kilometer så stötte vi på kursledningen och fick tillbaka våra kängor och gav oss kontraorder, vi skulle gå tillbaka en kilometer och lägga oss på ett annat ställe. Bara för att vi skulle få lite bättre bivacks möjligheter. När vi kom fram så insåg vi att allt som liknade ved var drypande surt efter en bra studs trixade med glödande fnösketickor och torrt gräs så lyckades vi få eld. Vi gjorde en rejäl brasa som vi satt kring hela natten i regnet. Vi väntade nu bara på att det skulle bli ljust och vi skulle får marsch ordern “-HEMÅT!”.

Dag 10: Kursledningen kom klockan sju och gav oss order om återmarsch. Regnet hade upphört någon gång under natten och brasan vi hade haft hade torkat oss något så där i alla fall. Uppbrottet skedde snabbt och smidigt så att vi kunde komma i väg. På återmarschen så var det första gången som någon i gruppen ville bryta sig ur. Stefan som sedan ett par dagar hade ont i knäet tyckte att han drog ner marschtempot för mycket, så när vi andra ville stanna för att dricka så fortsatte han att gå. Han fick ett ordentligt försprång, när vi efter ca 20 minuter ännu inte hunnit i kapp honom så beslutade vi att Gustav skulle “springa” i kap honom. Hade vi klarat oss så här långt som en enad grupp så skulle vi väll klara den sista biten också. När vi äntligen nådde glappsjöstugan så serverades det saft och några extra kalorier i form av försvarets nöd proviant. Vi transporterades tillbaka till Ålstads fhsk för dusch, bastu, kall öl och mat. Vi hade nu klarat strapatsen, det kändes lite vemodigt att allt som vi kämpat för tillsammans i tio dagar bara var över nu. Det var bara att konstatera “Thats it’s”.

Advertisements

No Responses Yet to “Dag 7- 10”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: